Свлачище възникна в турската мина Çöpler, където Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. произвежда злато от декември 2010 г., около 14.30 днес в местоположението на Eski Değirmen.

Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа в изявлението си в акаунта си в социалните медии каза:

 

„Поради инцидента със свлачище, възникнал в мина в Ерзинджан Илич, ние сме на работа с 6 линейки и 2 екипа UMKE за медицинско спасяване и спешни здравни услуги .. Хората, за които се смята, че са под земята, все още не са достигнати.“ „Нека Бог ни пази от това и всички подобни бедствия“, каза той.

 

Моментът на свлачище в голяма зона, където се намира златната мина в квартал Илич в Ерзинджан, беше заснет от охранителна камера.

Говорейки в предаването на CNN Turk, министърът на вътрешните работи Али Йерликая каза: „За съжаление, това е срутване, което се случи около 14 часа. Възникването на свлачището е в резултат на  минна дейност. Сега има спасители навсякъде. Това е пълна катастрофа. Полагаме усилия да спасим нашите граждани, за които се твърди, че са заровени под земята. 9 служители не можаха да бъдат достигнати. Състезаваме се с времето, за да достигнем до нашите братя.“ казах.