От Министерство на здравеопазването (МЗ) потвърдиха трагичната новина, че има първи смъртни случаи на коклюш у нас.

Две едномесечни бебета са починали от коклюш в Кюстендил“, заяви здравният министър Галя Кондева на извънреден брифинг.

„Бебетата са били с доказана диагноза коклюш и не са успели да преборят болестта“, добави Кондева, като подчерта, че те са били в  доимунизационна възраст.

„Намерили сме всички контактни лица и те са поставени под наблюдение“, добави държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Главният държавен инспектор обяви, че „двете бебета, които починаха след заболяване от коклюш, са били от една махала в Кюстендил, но семействата не са се познавали и не са имали контакт помежду си„.

Според доц. Кунчев при бебетата заразата е установена на късен етап и това е повишило вероятността за леталния изход.

Лекувани са правилно, само че е потърсена медицинска помощ малко късно. При едното е имало два пъти отказ за хоспитализация, който е предложен от Спешна помощ и едва вече при влошаването е хоспитализирано в Кюстендил, след което и в Национална кардиологична болница“, заяви доц. Кунчев.

Здравните власти отчитат ръст на заболеваемостта от коклюш у нас и по света. Към момента в България са регистрирани 205 случая.

Вирусът циркулира най-интензивно в София и западната част на страната. Според доц. Кунчев вероятно разпространението му ще се пренесе и в другите области, но е трудно да се прогнозира докъде ще стигнат мащабите.

Най-висок е относителният дял на заболелите деца между 10 и 14 години. По-малко от 10% от тях са стигнали до болница.

„Около 50%-60% се движи делът на имунизираните заболели. При тях болестта протича по-леко, но и по-трудно се диагностицира.

Когато се хване навреме, не е тежко като протичане. Това, което се случва, не може да се нарече изненада.

От 2023 година в Европа започва покачване на случаите, което се ускори още повече през тази година. В Чехия имат над 6000 случая, което е най-високото ниво на заболеваемост там от 60-те години насам, в Испания – над 8000, Холандия – 3600“, заяви доц. Кунчев.

Здравният министър д-р Галя Кондева заяви, че са предприети мерки и в момента се прави анализ на делят неимунизирани деца.

„Предприели сме мерки – към РЗИ са пратени искания към общо-практикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи.

Съответно Министерство на здравеопазването, здравната каса и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ да анализират тези данни и от вчера сме дали указания за организация на необходимата лабораторна диагностика“, заяви здравният министър Галя Кондева.