Пореден сигнал за висока сметка за ток. Семейство от шуменското село Царев брод се оплака, че дължи близо 400 лв. И то при положение, че потреблението, сравнено с предишен месеци, не се е променило.

Елица спира климатика в стаята, за да пести ток, тъй като месечната сметка за ток е 384 лв. Сметката е непосилна за семейството ѝ, което живее в шуменското село Царев брод.

Въпреки че, по думите им, консумацията на електроенергия в домакинството не е голяма, те недоумяват защо за пореден път трябва да плащат стотици левове.

 

„Буквално ние сме съсипани. Това са сметки, които са нереални за мен. За мен това е кражба. Как може да ни пишат такива сметки, аз не мога да си го обясня това нещо. Това е кражба“, категорична е Елица Христова.

В студените зимни дни семейството се топли на дърва, готварската печка е на газ, а уреда с най-голяма консумация на ток е 50-литровия бойлер. Дори е направена проверка на инсталацията на къщата, но отново няма ясна причина за високите сметки. Ето защо семейството подава сигнал до енергоразпределителното дружество.

„Друго, което е по-важно, че самото напрежение на тока е ниско, 180-190 волта и това е през цялата година. Тук имам едно уредче, което засича ампеража, волтажа и така нататък. Амперажът си е добре – 50, нали 50 ампера трябва да е, но тока достига едва 180-190 волта“, обяснява Димо Христов.

След запитване на bTV от „Енерго про“ отговарят, че „клиентът е подал молба към дружеството за извършване на техническа проверка, която предстои да бъде извършена“.

 

 

„Традиционно в зимните месеци консумацията на ток нараства заради застудяването и това води до по-високи сметки, важно е да се вземе предвид и повишаването на крайните регулирани цени от 1 юли 2023 г.“, обясняват още от дружеството.